maandag 11 oktober 2010

Sweet Child of Mine

‘k Heb maanden geleden aan een vriendin verteld over hoe ‘k eigenlijk toch wel graag een kind zou willen. ‘k Zei er bij dat ik me wel grotendeels neergelegd had bij ’t feit dat ’t vrij onwaarschijnlijk was dat ’t er nog van zou komen, gezien mijn partnerloosheid en leeftijd. Had de vriendin me daar niet aan herinnerd, had ik ’t niet meer geweten.
Nu zijn we … wel ja, nu dus. En nu ben ik niet meer partnerloos. En die partner gaf zelfs te kennen dat hij op termijn met mij een kind zou willen maken. ‘k Liet blijken dat ik positief verwonderd was. “Liever met jou dan met een ander.” voegde hij ter verduidelijking toe.
Op termijn dus.
Maar ik ben nog altijd wel even oud, dan maanden terug. Neen, ouder! Ok, ‘k zou niet de eerste zijn die op mijn leeftijd een eerste kind krijgt. Maar toch …


Sweet Child of Mine, originally uploaded by dP spot.Toch … is ’t gewoon een excuus waarmee ik onzekerheid wil bedekken over hoe ik met een kind zou omgaan.
‘k Heb een theaterstuk gemaakt over ‘moeder-dochter’ relaties, waarin mijn personage zegt dat ze niets spontaan kan en niets kan loslaten. Dat ze een kind ook niet zou kunnen loslaten en kinderen daar niet voor dienen. Die tekst is ontstaan uit improvisatie. Need I say more?
En als ik ’s ochtends doodmoe in bed lig, door de dag voordien te zijn blijven leven, vraag ik me af of ik mijn kind niet naast mij zou kunnen laten liggen wenen, uren aan een stuk door, zonder een kick te geven, precies zoals mijn moeder met mij deed.
Als je zoals ik, aan een kind dat je op een moeilijk moment aankijkt zoals het poppenhoofd op de foto, een zinnige uitleg wil kunnen geven, kan je van ’t ouderschap dan niet beter mijlenver af blijven?

Hé! Gelukkig zijn er dwaze spreekwoorden als “Niet geschoten, is altijd mis.”.

4 opmerkingen:

 1. Dp , misschien kan je nu doen wat je moeder indertijd niet deed ! En leeftijd , in de angelsaksische landen is dit heel normaal op hogere leeftijd kinderen te krijgen ! <Mijn moeder was ook 39! Doe het indien je natuurlijk op voorbereid bent of wil ! AZnders draag je dat pakket voor heel je leven mee !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook 39

  - - - - -

  Welke weg je ook neemt , je ziet enkel de beregn en dalen langs je route, je kan deze nooit vergelijken met deze op de weg die je niet neemt. Die zijn onbestaande en irrelevant.

  - - -

  Ook een manier om één en ander te verklaren natuurlijk ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik was 32 bij mijn eerste en 36 bij mijn tweede. Helaas, een handleiding krijg je niet meegestuurd en ieder doet het naar eigen vermogen. En mijn God, als jij geen recht op een kind zou hebben, jij die alles zo overdenkt? Wat moeten die simpele mussen dan doen die er een 11-tal lopen hebben? Die hebben daar helemaal niet over nagedacht en de wereld loopt vol kinderen...
  Liefs,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @allen: merci

  @anoniem: schoon gezegd over die dalen en bergen. Bij ons zeggen ze "Als, als, als! Als mijn tante kloten had, was 't mijn nonkel."
  En toch. Een goeie reisgids raadplegen, is mss niet volkomen nutteloos. Anders zijn we redelijk instinctief bezig. En als ik de resultaten daarvan zie, lijkt me dat niet altijd even geruststellend.

  BeantwoordenVerwijderen