zondag 18 januari 2009

friedeum!


Er is mij toen ik de volwassen leeftijd bereikte, niet verteld dat ik niet meer verondersteld werd braaf te zijn. En grotendeels daardoor heb ik mij veel langer schuldig gevoeld dan nodig, over al die dingen die ik veel vroeger ben beginnen doen en willen dan ik van haar mocht.
Ja, ja, ja ... Ik had dat uit mezelf moeten weten. Wel ... Neen, toch niet!
Toen 't niet mocht, was daar geen enkele voor mij aannemelijke reden voor. Edoch, helemaal vanzelf nam ik de vrouw - de schuldgevoelleverancier - haar beweringen aan; ongeveer zoals de natuurfenomenen waarvoor de verklaring mij niet bekend was. En als ik in mijn hoofd had gestoken dat iets slecht was (en ik slecht was), zonder voor mij bevattelijke reden, dan kon ik ook niet op basis van eigen argumenten te weten komen wanneer 't dan wel ok was.
Dus, als je jonge mensen ongegronde angsten, zwartgalligheid en dergelijke bezorgt om hen ergens van te weerhouden, heb dan tenminste de decency om hen - eens ze volgens jou wel oud genoeg zijn - te zeggen dat 't allemaal dikke zever in pakskes was. Bullshit die ervoor moest proberen zorgen dat ze zich minstens toch slecht voelden als ze jouw zin niet deden.


En willen al diegenen die "Ja, ja ... D'r ga' veel spijt in ne zak eerdat 'em vol is." zeggen elke keer een jong mens iets spijtig vindt, met den enen ook dát een keer uitleggen eens hun living doll volgens hen plots wel oud genoeg is om écht aandacht te geven?
Ah neen, mja ... 't Zal dat zijn. Die leeftijd bereikt een mens bij een heel groot deel van de met opvoeding belasten waarschijnlijk nooit. Zelfs niet bij die categorie die dat grootbrengen naar zich toe trekt vanuit de bewering dat zij 't beter kunnen dan de natuurlijke ouder(s).


"Friedeum!" my ass!! Mijn rugzak is voor een groot stuk gevuld met stront. En als ik blijf proberen om daar patekes van te bakken, zal 't niet voor sebiet zijn.
free!, originally uploaded by dP spot.5 opmerkingen:

 1. herkenbaar, en heel integer verwoord...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Soms sijpelt er hier iets door. Vaak intrigeert me dit. Altijd is het de schuld van de anderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @gewebkijk: dankjewel. Ik vermoed dat 't - spijgtiggenoeg? - voor heel veel mensen deels herkenbaar is.

  @Daniel: de schuld volledig bij 'de anderen' leggen, zou vrees ik te gemakkelijk zijn. Vooral ík wil taartjes bakken.
  Wat ik zelf geregeld zie doorsijpelen is frustratie. O.a. om dát te ventileren is dit blog destijds gestart en het komt er nog altijd goed voor van pas. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. frustratie, schuldgevoelens, onzekerheid... ieder van ons heeft daar ergens wel last van. Toch moeten we proberen er iets positiefs uit te boetseren, hoe moeilijk het soms ook is.
  Deze blog is volgens mij herkenbaar voor iedereen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @francky: roeien met de riemen die w'ebben hé ;-)

  BeantwoordenVerwijderen