donderdag 8 januari 2009

van de bus naar Pointillisme


Stond ik gisteren op de bus te wachten en geraakte aan de klap met een heer op leeftijd. Hij bleek in Dendermonde te wonen, schildert, plant binnenkort een tentoonstelling in Gent en stelde zichzelf voor als Willy Bosteels. Een markante man en aangenaam in de omgang.

Uit nieuwsgierigheid gaf ik vandaag de naam in op Google. Meneer Bosteels zou van 1933 zijn, tot de Dendermondse School behoren en onder meer "Rood Landschap" en "Woonwagens" (Piron - Baz 1 - pag. 126) geschilderd hebben. Dat allemaal in geval mijn meneer Bosteels dé Willy Bosteels is waarvan sprake op het internet.
Nu wou ik toch wel weten wat de 'Dendermondse School' kenmerkt. Van Dendermonde afkomstig zijnde, weet u ... En die curieuze-neuziteit bracht me tot bij een omschrijving van Impressionisme en zo bij Pointillisme.

Straf! Ja, eigenlijk straf hoe ontzettend weinig ik afweet van stromingen in de kunst. Terwijl ik het net boeiend vind om te weten welke technieken bepaalde stromingen nu precies onderscheiden van andere, weet ik er nagenoeg niets vanaf.
Een vriend van me, vertelde me kort geleden, dat de streepjestekening die ik van Aurélie had gemaakt niet knap te noemen was, maar wel 'iets' had, 'iets' wat zei dat het 'iets' zou kunnen worden. Dat op zich vond ik al heel prettig om te horen, omdat het uiteindelijk toch enkel een schetsje was. Enerzijds was het bezigheidstherapie geweest en anderzijds kon het voor mezelf als geheugensteuntje dienen.
De manier waarop het getekend was, deed hem ergens aan Impressionisme denken, maar wel héél vlak. Ik moest bekennen dat ik geen flauw idee had waarom! Tot nu ik gelezen heb, dat in die stroming kleuren náást elkaar werden aangebracht om ze nadien door de hersenen te laten vermengen tot de kleur die men wou weergeven. En DAT was nu precies wat ik op toen wilde doen!! Niet als op voorhand vastgelegd doel op zich. Neen, gewoonweg omdat ik slechts enkele kleuren bij de hand had en mijn plan moest trekken om tot die kleur te komen die ik hebben wou. Van armoei dus. Zoals ik vroeger al vertelde wou ik rond haar persoon een straling van warm licht proberen weergeven. Maar ik kon de kleuren met die viltstiftjes niet in elkaar laten overlopen of vervagen. Dus zette ik streepjes om het allemaal niet té zwaar en donker te maken en van iets verder bekeken zonder scherpe focus toch die doorloop te krijgen.
Kortom, zonder het te weten, was ik dus eigenlijk met een sterk vereenvoudigde vorm van Pointillisme bezig. Helemaal strikt en juist was het natuurlijk niet, omdat echt Pointillisme enkel primaire kleuren gebruikt, maar de bedoeling was wel gelijkaardig.

Als mijn meneer Bosteels dé meneer Bosteels is, dan zou onderstaande van zijn hand zijn en is hij volgens mij - zoals ik gisteren al vermoedde - een warm mens.
En ondanks ik doorgaans een voorkeur heb voor niet figuratieve en surrealistische kunst - omdat het voor mijn part minder met denken en meer met voelen te maken heeft - wil ik dat soort werken toch wel graag in het echt kunnen zien. Omdat ik de indruk heb, dat ook daar gemikt wordt op zintuiglijke gewaarwording die omgezet wordt naar emotie. En door dat te schrijven, bedenk ik dat dat laatste misschien zelfs voor alle kunstvormen 't geval is. Maar ik herhaal 'misschien', want ik weet er zo weinig vanaf niet waar ...
13 opmerkingen:

 1. ,,En door dat te schrijven, bedenk ik dat dat laatste misschien zelfs voor alle kunstvormen 't geval is. Maar ik herhaal 'misschien', want ik weet er zo weinig vanaf niet waar ...''

  u bent naast kunstliefhebster ook een ondeugend meisje... ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. als ik dan zelf een keer niet dubbelzinnig uit de hoek kom ...
  tsssss ...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik heb deze avond deze persoon ook ontmoet en vraag me eigenlijk af of wat hij zei klopt , hij zei dat hij willey borsteels ( met nadruk op de e voor de y ). Kben wel benieuwd naar zijn werk maar op het net vind je er helaas bijna niks van...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @anoniem: moeilijk te zeggen of we 'de echte' gesproken hebben. Ik kan me de man zijn gezicht nog voor de geest halen, maar beschrijven lukt me niet.
  Bij mij lag er alvast geen nadruk op een 'e' voor de 'y'. Maar ik heb niet gevraagd naar de spelling.
  't Ging alleszins niet over de heer 'BoRsteels' ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik heb vandaag de eer gehad om deze man te spreken. Hij hoorde mij in een telefoongesprek met mijn gitaarleraar over muziek praten en riep me bij hem. Hij zocht muzikanten voor een vernissage, want de man was schilder. Ik vroeg zijn kaartje en hij toonde mij een lidkaart van de leopoldsorde. In zijn portefeuille zaten allerlei kleine strookjes papier met daarop verschillende adressen. Dat bezorgde mij een rare indruk. Toen mijnheer Bosteels mijn gegevens vroeg schreef ik het volgende op: "Dark Exploration", de naam van mijn project. en een e-mailadres dat ik niet zoveel gebruik. Het enige dat deze heer verder weet over mij, is dat ik gitaar speel, voornamelijk rock en blues, en mijn naam.
  Ik was Sven, gitarist en kunstenaar, een kunstenaar die alert genoeg is om net voldoende en net te weinig gegevens te geven aan iemand die op het eerste zicht een fantast leek, maar die een zeer vreemde indruk naliet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Sven: ik evenmin als jij enig idee of het om 'de echte' gaat of niet. 'k Heb nog steeds zijn gsm-nummer. En ook al is het lang niet zeker dat hij die schilder is, toch overweeg ik het om contact op te nemen. Precies omdat hij zo'n bijzonder mens is.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Anoniem en Sven: 'k heb een link -niet via Google ofzo, maar via een jeugdvriendin - naar de heer Willey Bosteels!
  'k Houd jullie op de hoogte over mogelijkheden om zijn werk te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ken een kunstschilder Willy Bosteels. Ooit hele goede vriend van me. Ik had hem in bijna twintig jaar niet meer gezien en een aantal jaren terug stond hij in een keer aan de deur. Sindsdien niets meer gehoord van hem. Heb hier nog wel twee schilderijtjes die ik eind jaren 80 van hem cadeau kreeg. Weet niet of het over dezelfde persoon gaat natuurlijk.
  M.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Anoniem die op 13/10 een reactie postte: ik heb contact met de kleindochter van Willey Bosteels. Als je graag via haar terug in contact komt, stel ik dat graag voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb 2 jaar te Dendermonde met een Willy Bosteels samengewoond. Hij was kunstschilder met het mes in acrylverf. Hij schilderde voornamelijk schepen en was gek op Antwerpen als haven. Ik heb hem al 20 jaar niet meer gezien. Maar hij kon heel mooi schilderen ....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik heb schilder willy Bosteels gekend in de jaren 70' op het Arbeidshof te Antwerpen, hij was daar raadsheer in sociale zaken.
   Hij stelde er af en toe tentoon en ik kocht er een schilderij van hem dat ik nog altijd mooi vind, ik weet niet of hij nog leeft....

   Verwijderen
  2. Kunstschilder Willy Bosteels is helaas reeds overleden, weet ik van zijn kleindochter.

   Verwijderen
 11. Ik ga mijn huis verkopen en kleiner wonen. Willy zijn schilderijtje staat klaar om in mijn nieuw stekje, binnen een aantal weken, een plekje te vinden!
  Spijtig kan ik de naam van het werk niet goed meer lezen op de achterkant. Het is ingelijst bij Schleiper. De geschreven tekst op de affiche is verschenen en niet meer leesbaar.
  Zijn boodschap voor mij staat er nog wel op. Ook de datum dat ik het kreeg: 30-01-87

  BeantwoordenVerwijderen