dinsdag 17 januari 2012

apenapenapenna

Iedereen kopieert gedrag van anderen, toch? Allez ja, iedereen … Wie actief deelneemt aan een samenleving. Maar doet iedereen dat even bewust?

Als ge mij ziet doen wat algemeen als ‘normaal’ aanzien wordt, zijt dan maar zeker dat ’t geen impromptu is. In elke compleet nieuwe situatie – waarbij ik dus niet heb kunnen checken hoe anderen ermee omgaan – kom ik geregeld onconventioneel over. Waar anderen meteen patronen – haast vanzelf zo lijkt het mij! – doortrekken, moet ik (weer bewust) een link leggen met een situatie die ik als gelijkaardig zie, moet ik eerst al uitzoeken wat dan wel een ‘gelijkaardige situatie’ kan zijn. Want neen, ook dat gaat bij mij niet vanzelf. En omdat de ene vraag tot de andere leidt, kan zo’n reeks gedachtesprongen lang duren en spring ik er dus geregeld even uit.
Na zo’n kleine negenendertig jaar geraak ik het stilaan gewend om als wat raar, zotjes, excentriek, onconventioneel gezien te worden. Om ’t voor mijzelf wat te vereenvoudigen, volg ik doorgaans eenvoudigweg mijn geweten. ‘k Laat mij voornamelijk leiden door de vraag:”Doe ik daarmee iemand opzettelijk kwaad?”. Vroeger ging ik nog verder en vroeg:”Doe ik daarmee iemand bewust kwaad?”. Tussen ‘bewust’ en ‘opzettelijk’ zit een groot verschil! Nu vind ik gedrag waarbij ik mij ervan bewust ben dat anderen er soms last van hebben ok, zolang die veroorzaakte hinder niet mijn oorspronkelijk opzet was. Collateral damage …

Er zijn vast nog veel meer mensen die zoveel sprongen moeten maken. Als er iemand tegen uw kar rijdt, is dat misschien omdat hij de weg naast uw kar (nog) niet kent.

7 opmerkingen:

 1. conventioneel? dat is zooooooo "not you"
  ik hou van je "raar, zotjes, excentriek, onconventioneel" jij :)))

  BeantwoordenVerwijderen
 2. meer dan uzelf kan je niet zijn, dat is ook al meer dan genoeg, jammer soms dat het zo lang kan duren,voor wij het beseffen, laat staan anderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @kletsmama: 'zoete mama'liefde!! smak, smak ... ooo neen! ie-oe-ie-oe!! ;-)))

  @anoniem: dat mensen zich wat op elkaar trachten af te stemmen en dat voor het gemak ook van elkaar vragen/verwachten, vind ik op zich niet erg/fout/vervelend. Als het niet gebeurt, is dat echter niet altijd opzettelijk. Dat onconventioneel gedrag vaak als aanstootgevend/provocerend wordt gezien, vind ik daarom wel spijtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. dus u vind het ok te weten, u ervan bewust te zijn, iemand kwaad te zullen doen als het niet je opzet was, als het ware gewoon een akkefietje in de marge van machiavellistisch narcisme.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @anoniem: ik slaag er ondertussen in me niet voortdurend af te vragen of er eventueel iemand 'zou kunnen zijn' die last 'zou kunnen hebben' van mijn daden. 'k Loop niet meer zo op eieren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Last is het niet, maar het doet pijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Anoniem: bij mezelf wordt de pijn al voor een groot stuk verzacht door te weten dat het niet het opzet was om mij te raken. Anders zou 'k mij mss wel ronduit gemarteld voelen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen