zondag 8 juni 2008

Bio! Logisch?

We moeten onze ecologische voetstap zien te verkleinen. De hele grote verbruikers - fabrieken, ... - zijn elk op zich even grote boosdoeners als 'hoeveel' particulieren? Maakt niet uit. Elke inspanning telt mee.
Bio producten kopen is een onderdeel van bewuster met ons verbruik omspringen. Maar is dat voor iedereen haalbaar?


Van tijd tot tijd worden er loonschalen gepubliceerd. Er zijn er die meer verdienen als ik. Maar ik ben niet bij de slechtst betaalden.
Binnen een termijn die door een onafzienbaar aantal factoren wordt beïnvloed, word ik hoogstwaarschijnlijk officieel alleenstaand. Van twee wedden naar één om alles mee te betalen. Het zet een mens aan het denken. Zeker als 't niets nieuw is en je bijgevolg al weet dat je - op voorwaarde dat je inkomen niet plots naar ongekende hoogten stijgt - heel wat vaker zal moeten letten op hoeveel je uitgeeft.


Ik heb geen auto, moto, brommer of welk gemotoriseerd voertuig ook en wil er ook geen. Als ik zo'n ding heb, loop ik 't risico dat ik er net als zovelen binnen de kortste keren mee naar 't toilet wil rijden. Ik heb een auto gehad en het lukte me vrij aardig om hem zoveel mogelijk aan de kant te laten staan voor de kleine verplaatsingen. Maar ik draaide er evengoed mijn hand niet voor om, om met de woefies weg te rijden om kilometers van huis te gaan wandelen. Nu ik er geen heb, kan ik daar veel minder brandstof, lucht en geld aan verspillen.

Waar wil ik wonen? Het liefste niet té ver van waar ik werk. Ik werk in Gent, dus lijkt 't me geen goed idee om bijvoorbeeld in de goedkope omgeving van Ronse te gaan zoeken. En daar zit de bio-knoop.
Wonen in en rond Gent kost redelijk wat centjes als je iets wilt dat effectief bewoonbaar is. Zeker als je hondjes, katjes en veel spullen hebt en dus niet naar een studio op de zoveelste verdieping kunt trekken. Om niet in a hell hole te moeten belanden als 't ooit zover is, wil ik alvast inschatten hoe ver ik kan springen.
Een prijsvergelijking is altijd een goed gerief om te ontdekken welke mogelijkheden er zijn. Als je rechts onderaan, bij 'kastjes en schuifjes' het label 'supermarkt' kiest, zal je merken dat ik vaak inkopen DEED bij Delhaize. Niet te ver van de deur, elke weekdag tot 20 uur open en ze hebben een uitgebreid 'bio' assortiment. Vanuit die nieuwsgierigheid heb ik een lijstje gemaakt met zo'n dertig producten die ik geregeld koop. 'k Heb er de prijzen bij gezet van Delhaize (meestal bio), hun goedkoper 365 gamma, Colruyt (meestal bio), hun goedkoper Every Day assortiment en Aldi.
Hoe meer ik ingevuld had, hoe sterker de overtuiging werd dat 'bio' en dan vooral de bio van bij Delhaize niet betaalbaar voor me zou blijven. Ga gerust de lijst bekijken.


'Waar een wil is, is een weg'? Dan moet bijvoorbeeld Groen! mij die weg toch een keer tonen!


7 opmerkingen:

 1. Strak lijstje zeg. Testaankoop zou niet weten waar kruipen bij het zien ervan.

  Verbazend die rijst in kookbuiltjes !

  Oh ja een huisvestingsprobleem , ja, dat kan ook schrijnend zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je moet niet je ecologische voetstap willen verkleinen als je er geen geld voor hebt. bedenk je maar gewoon dat ze in china en india nog de meest vervuilende industriën hebben waar jij met je groene wil nooit van je leven iets aan zal kunnen veranderen. Probeer maar, het is een zeer ontspannen manier van leven kan ik je vertellen ;-) Dat je geen auto rijdt is toch eigenlijk al groen genoeg toch??

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat je er geen massa's geld aan moet willen uitgeven als je je dat eigenlijk niet kunt veroorloven, daarmee ben ik het eens.
  Dat het geen zin heeft als ik - enkel en alleen ik - probeer om mijn ecologische voetstap te verkleinen, daar ga 'k ook mee akkoord.
  Maar het spreekwoordje zegt:"Als elk voor zijn eigen deurke veegt, is heel 't straat schoon." En sinds ik het gras dat op 't voetpad langs mijn gevel groeit, in een potje zet en door mijn katten laat opvreten - die zijn daar toch zot van om van hun haarballen af te geraken - doe ik daar zelfs letterlijk aan mee. :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hmmz... omdat jij zo'n positieve instelling hebt ga ik me bijna een verbitterde azijnzeiker voelen die uit pure luiheid en gemakzucht zijn idealen lang geleden al heeft losgelaten... Ok, dit zeg ik dan wel met een klein beetje gevoel voor drama hè..;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ah maar zo ken ik je! MET gevoel voor drama ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ja dodelijk vermoeiend hè? als ik die energie nou eens zou steken in een wat groenere levensstijl bijvoorbeeld...:-P

  BeantwoordenVerwijderen
 7. jij? neen, neen! energie verspillen is ook niet goed voor 't milieu :-p

  BeantwoordenVerwijderen