zondag 2 november 2008

De laatste dans @ Boombal Gent.De laatste dans - Boombal Gent 31/10/08 from Herman Horsten on Vimeo.

De mazurka is een romantische koppeldans. Wondermooi zowel om naar te luisteren als om op te dansen. Maar niet eenvoudig in begin. Eens dat je die dans echter kent en je kunt laten meevoeren op de muziek is hij zaaaaalig!!!

't Laatste nummer dat de muzikanten op 't Boombal in De Centrale voorbije vrijdag brachten was zo'n mazurka en een meneer met wie ik eerder die avond al danste, kwam mij halen. Op betrekkelijk voorzichtige afstand begonnen en terwijl de dans vorderde, ons laten meevoeren: ogen sluiten, kin lichtjes tegen zijn schouder laten rusten, meneer die de zijkant van zijn hoofd het mijne laat raken, eerst nog af en toe heel lichtjes botsend door de remming om contact te maken en dan het afgeven van de terughoudendheid en het contact toestaan en instand houden zonder druk te voelen, de handen die de ene kant omhoog gehouden worden, laten zakken waarna hij nu en dan heel even zacht mijn hand kneedde.
Ik hield mijn ogen gesloten en had op de duur geen flauw benul meer of er nu nog veel of weinig volk om ons heen aan 't dansen was of niet en was daar ook niet langer dan enkele seconden mee begaan - net de tijd om mij te realiseren dat ik meegegaan was ...
Na de dans straalde die meneer dolgelukkig en pakte me vol appreciatie om die mooie dans heel even stevig vast.
Dát is zo mooi! Zo heel, heel even uit de vaart kunnen stappen die je leven met je neemt en stoppen met je dingen afvragen en gewoon helemaal opgaan in zoiets prachtig dat twee mensen met elkaar delen.

We praatten nog even met vieren over de verschillende folk bals en namen content afscheid.


Voor wie graag andere filmpjes of wat uitleg over mazurka wil:
pagina over mazurka op danswiki
met dank aan Eva voor de tip

14 opmerkingen:

 1. Een mens krijgt zowaar goesting om mee te gaan dansen na het lezen van al dat moois!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Krijg nou wat, heb je dat filmlijstje van 'die' Nadia al eens bekeken, collectors items.

  Krijg zelf de drang om in kortgeding een verbod op dansevenementen af te dwingen, of ten minste binnen een straal van 10 km rond mij zonder voorafgaandelijke en schriftelijke kennisgeving. Zodat ik me tijdig kan afkeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @herman: een invitatie ofzo
  probleem met mij is dat ik geen nachtmens ben...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Nadia: die meneer met wie ik danste, vertelde over gelegenheden in de namiddag!!
  En 'you're invited!' bij deze!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Merci voor d'invitatie :) Namiddag-editie...voor ouden van dagen of wat?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. choh! 'k begrijp jouw bedenking volledig :-))
  Maar 'k hoop van niet ... ben er zelf nog nooit geweest, maar denk dat 't een algemeen folkbal is.
  Zou 's zondags ergens in Brugge zijn.
  Misschien dat luisindepels dat wel kent.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zoek maar eens op Ol Da Folk, das tgeen wat er op zondagnamiddag vaak te doen is in Brugge!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hahaaaa! Merci Marjolein!!
  Direct mail gestuurd naar initiatiefnemers, want vind op 't net wel hier en daar info, maar enkel over evenementen die al voorbij zijn.

  BTW ... er lijkt als ik uw blog mag geloven niet veel gebeurd in India. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hey daarnet "stef" tegengekomen. De man van de laatste dans!

  hier info over brugge

  http://www.folkroddels.be/artikels/41062.html

  groeten luis.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @luis: 'Stef' veel groeten gedaan?
  Merci voor de link en 'k zet 't direct in mijn agenda!! Ge moogt u aan een 'social calendar'-verzoek verwachten. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Kleine nachtelijke vergissing het is niet Stef maar Jef. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. enkele jaren geleden heb ik dP overgehaald om mee te gaan naar een Boombal en ze was meteen verkocht,waarop we zelfs samen een cursus Boombaldansen gevolgd hebben in Gent.Ondertussen heb ik afgehaakt omdat ik er nauwelijks toe kwam om een paar dansjes te doen.Ik ben te verlegen om zomaar op iemand af te stappen en die persoon om een dansje te vragen met het resultaat dat ik het grootste deel van de avond keek hoe anderen van het dansen genoten. In augustus nog een poging gedaan op het Boombalfestival en dat was meteen de laatste keer. Als ik dan de reaktie van Nadia zie "voor ouden van dagen" dan is dat enkel nog eens een bevestiging van wat ik eerder te horen kreeg (van ene Simon). Ik heb altijd gedacht dat domme vooroordelen wel het laatste was dat je op een Boombal kon verwachten.....mis dus! Dat heeft me helemaal doen afknappen.Voor de mensen die wèl in de "hokjes" passen....nog veel dansplezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @kletsmama: Nadia sprak over 'ouden van dagen' naar aanleiding van 't feit dat we 't over een namiddag-editie hadden en dat tijdstip typisch is voor seniorenbals. En met seniorenbals bedoel ik dan echt het soort dansgelegenheden die énkel senioren als doelpubliek hebben en waar je zelfs vaak niet eens binnen mag onder een bepaalde leeftijd!
  Ze kon het niet over Boombal hebben, want ze is er nog nooit geweest.
  Een bewijs dat een misverstand rap gekomen is! Want Nadia is - bij mijn weten - nu wel bij de laatsten die mensen in hokjes zou willen steken.

  Ikzelf zou evengoed aan de kant blijven staan, moest ik niet voortdurend op mensen afgestapt zijn.
  Zoals je zelf zei, ben je verlegen. 't Is misschien gemakkelijker en klinkt zelfs aannemelijk om het op 'leeftijd' of 'hokjesdenken' te steken, maar hier kan ik niet anders dan jou ongelijk geven. Als 't aan anderen gelegen is, geef ik dat graag toe. Maar hier blijf ik het tegenspreken, omdat ik weet dat je dat niet zegt om 'tegendraads' te doen en wel omdat je er effectief van overtuigd bent dat 't aan anderen hun mentaliteit gelegen is.
  In begin dat je naar folkbals gaat, ben je vragende partij. Jij wil iets dat anderen kunnen geven. En dan moet je bereid zijn om dat toe te geven en die vraag te stellen. Ambetant in begin, maar dat is maar tijdelijk.

  BeantwoordenVerwijderen