maandag 20 april 2009

dampen om te doempen


'k Gebruik al weken een nieuw Rizla tube filling machien. En al even lang sakker ik mij zot op 't feit dat ze 't design veranderd hebben.
Vroeger waren die dingen hoekig en ze werkten gelijk niks. Dit ziet eruit als de bovenkant van een walvis en bij elke sigaret blijf je vlak voor 't einde steken.
Telkens weer mag je onderbreken om de tabak die al in de huls zit naar de filter te doen zakken, wat nog in 't machien zit losmaken en de huls er voor de tweede keer opsteken, om ze verder te vullen. En uiteindelijk blijf je bijna altijd zitten met een voor iets meer dan de helft gevulde sigaret.

'k Heb mij dus fameus vragen gesteld bij de reden waarom ze dat toestel aangepast hebben. En probeer niet de kleveren uit te hangen door te zeggen dat 't de bedoeling is om minder te roken! Rizla zou zijn eigen ruiten uitslaan.
Truth is: ik weet 't nog altijd niet. Maar 't is in elk geval nog maar een keer gebleken, dat de handleiding lezen een goed gedacht is. Er zit namelijk een spullement bij, dat bij 't vorig model niet meegeleverd werd en ik dus ook niet gebruikte. Dat spullement heet in 't Engels een 'damper', een stamper dus. En met die stamper moet je de tabak in 't gleufje aanstampen en dan gaat 't wel. Stoem hé? Vroeger was dat helemaal niet nodig!!

6 opmerkingen:

 1. Handleidingen, dat zijn geloof ik die dingen die ik nooit lees tenzij ik een toestel na 700 pogingen nog niet intiutief getemd krijg en die ik dan natuurlijk niet meer vind, omdat ik ze te goed weggelegd heb om ze zeker niet kwijt te spelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Allez, nog al iemand die altijd denkt dat niet nodig te hebben.
  Volgens mij zijn we zijn we bij de meerderheid! :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb een apparaatfobie en heb het bovendien helemaal niet begrepen op manuals, ze drijven me tot wanhoop. Noem mij gerust een exploratieve consument : ik doe maar wat. Duwen op alle knopjes, toestellen een tik geven, aan snoertjes en kabeltjes rukken, eens goed vloeken, rammelen tot het betrokken voorwerp van pure miserie uit mekaar valt...


  Tegenwoordig moet je minstens een ingenieursdiploma op zak hebben om handleidingen te begrijpen. Vwoilà, het begint al op blz.2 van onze Sony Handycam : 'Als u een verbinding maakt met een ander apparaart via de S Video-aansluiting met behulp van de A/V-kabel met een S Video-kabel, kunnen beelden natuurgetrouwer worden gereproduceerd.' Help ! Wat is een A/V-kabel ??


  Is er echt niemand die handleidingen kan maken in normale mensentaal ? Simpel en in een halfuurtje te lezen ?
  Een handleiding die je niet van pure frustratie naar de videorecorder-met-veel-te-veel-knopjes smijt ?

  Een handleiding die je ook niet als een idioot behandelt ? Ik weet immers wel dat je 'Uw kleren niet moet strijken terwijl je ze aanhebt', 'De grasmaaier verwijderd moet houden van voeten of handen terwijl ze werkt' en 'Je best uw kind uit de buggy haalt voor je de buggy dichtklapt', 'De stekker van de magnetron in het stopcontact moet zitten om deze te laten werken'.

  Een handleiding die correct vertaald is. Zoals : 'Voor de springing van de ketting te vermijden, nooit gebruik maken van de rapport kleine schaal vooraan/kleine tandwiel vrij.'

  Een handleiding die onder het toverwoord KISS valt : Keep It Short and Simple.
  Door Elsbabbel vertaald als KUS : Klein Uurtje Sukkelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. oh, zien die dingen er nu zo uit? Ik heb jarenjaren gerookt en ook menigmaal mijn sigaretten met die machines ineengeflanst. Maar het beste dat ik ooit gevonden heb was een antieke sigarettenroller. Wel al voor hulzen, maar zo simpel! in metaal en daarbij 'spuit' je als het ware de tabak in de huls. Als ik het nog eens tegenkom zal ik een foto, dan heb je een idee. Echt geniaal en idioot dat ze dat concept ooit verlaten hebben...

  Hier ook leuke blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Elsbabbel: LOL!!! Zet dat op uw blog! Dat is een post op zijn eigen!! :-D

  @Ysabje: 'k Had met google gezocht op 'tube filling machine' om dat hoekig ding te vinden en zag er een paar hele oude. Misschien zijn 't die wel waar je van spreekt. Maar nog nooit in 't echt gezien.  Ondertussen gaat 't met die 'damper' dus wel gelijk niks hé!! En 't is gemakkelijker om vast te pakken dan 't vorig model én de handleiding is - moet ik toegeven - poepsimpel!!
  'k Maak gewoon niet de reflex om dat papiertje eerst even te bekijken ... Zoals zoveel mensen blijkbaar. :-)))

  Ah, ik kan zonder (veel) moeite Ikea meubels in elkaar steken op basis van de handleiding. En gulder nu?!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, waarschijnlijk dus het is

  BeantwoordenVerwijderen