donderdag 7 mei 2009

Iedereen een beetje Goedele!



Goedele - dé Goedele die ons helpt bij 't seksen - staat op de recentste voorpagina van haar blad in een kanten bh met een nonnenkap op haar hoofd en presenteert - in de vorm van hosties - haar lichaam.
De Standaard Online lanceerde daarover een debat en het merendeel van de reacties is zeer negatief.
Dat 't choquerend is, dat ga ik niet betwisten. Elk heeft zijn triggers en dat heb je zelf niet in de hand. Maar om het daarom ook ongeoorloofd te noemen, vind ik verkeerd.

Sinds er in 't nieuws ooit beelden waren van een bom die ontplofte terwijl er mensen vlakbij stonden, kijk ik liever niet meer. Ik vond dát choquerend. Maar alweer 'ongeoorloofd'? Misschien is het tonen van beelden tegenwoordig voor de grootste gemene deler wel nodig, om een item te laten doordringen. 't Kan best dat het merendeel van de mensen al té veel gewend is, om nog geraakt te worden door louter verbale boodschappen.
Zelfs als men ons enkel wil raken om er financieel voordeel uit te halen, durf ik niet zomaar stellen dat dit niet zou mogen. Een maatschappij waarin winstbejag niet toegestaan is, leeft onder een communistisch bestel. - Als er u andere politieke systemen bekend zijn waarin dat niet mag, laat 't me aub weten. - De mens die zich op geen enkel vlak kan verrijken, is niet geneigd veel uit te richten. Bepalen wat op dit terrein kan en wat niet, is dansen op een slap koord.
Kortom, ik stel dingen vaak liever sterk in vraag dan er meteen een (starre) mening over te formuleren.

Terug naar de discussie over de voorpagina.
Ik heb het blad nog nooit gelezen en omdat Goedele me op tv niet overkomt als iemand die de franjes eraf haalt, was ik dat ook niet van plan. En dát alleen al, vind ik een reden om niet over die cover te oordelen.
De bakken afkeuring deden me meteen denken aan de hetze teweeggebracht door de affiche bij het stuk 'Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen' door Union Suspecte. Ook daar werd het beeld beoordeeld zonder de inhoud waarnaar het refereert te bekijken. Terwijl wat in het theaterstuk werd aangekaart en weergegeven die keuze volledig kon verantwoorden.

Ik lees vragen over waarom ze de Islam niet attaqueert en beweringen dat ze dat niet durft. Toen Mohammed niet mocht worden afgebeeld, gingen velen zwaaien met het recht op vrije meningsuiting. Dan wil ik weten of wie zo'n vraag stelt naar dezelfde benadering van religieuze symbolen toe wilt en vooral of hij ook stilstaat bij wat daarvan de onrechtstreekse gevolgen kunnen zijn.
Verdedigers gaan in de aanval met de uitspraken van de paus over condoomgebruik als middel voor AIDS-preventie en vinden het een argument om de Rooms-Katholieke Kerk te mogen aanvallen. Wel, ik houd niet van een 'Ja maar zij zijn begonnen!'-houding en vind dat eigenlijk al even kortzichtig.
Kortom, oordelen is heel gemakkelijk. Een gefundeerde mening opbouwen en doordacht argumenteren niet.

Maar wat moeten we doen? Eisen dat al wie reageert bij zo'n debat eerst een verklaring tekent dat hij zijn mening op aanvraag uitgebreid zal toelichten met stevig onderbouwde replieken? Ervoor zorgen dat elke uitspraak die hij doet, wordt geregistreerd in een bestand waarvan de inhoud te allen tijde tegen hem gebruikt kan worden?
Ik ben eerlijk gezegd heel erg blij zo'n reeks ondoordachtheden te kunnen lezen. 't Is slechts ééntje van de vele bewijzen dat wij ons hier verdomd veel kunnen veroorloven. We zijn dus eigenlijk allemaal een beetje Goedele in haar nonnenkap met kanten bh.



3 opmerkingen:

  1. Meningen zullen altijd uiteen blijven. Wat Ollie het meeste ergert is dat bepaalde personen maar al de moeite doen om in de belangstelling te blijven door op te vallen.
    @ de paus: Ook Ollie heeft hem zwaar aangevallen , omdat hij en Ollie weet dat zeer goed , vele mensen gekwetst heeft.(ontwikkelingswerkers).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kan me hierin volledig vinden.
    Maar ook : Goedele is een gehaaide zakendame en heeft weer wat ze wil : dat er over haar gesproken wordt. Mediastunten kan deze dame als geen ander. En nu wil ze dat we haar gaan opeten. No way, ik heb nog nooit van een madam geproefd en heb ook nu geen ambities.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @ollie:
    Volledig los van om wie 't hier ging. Dat 'willen opvallen' is een manier om te proberen concurreren. En aangename gevolgen heeft dat idd zeker niet altijd.
    Over de paus ... die heeft buiten het kwetsen van ontwikkelingswerkers nog wel wat meer op zijn geweten.


    @Elsbabbel
    Puur geworstel om vantussen de rest van de boekskes gehaald te worden idd.

    Twee madammen zonder franjes zegden mij dat de 'figuur' die we kennen van op tv niet de lading dekt van 't 'boekske'. En omwille van empirisch onderzoek dat ik daar - nav mijn stukje - naar wou doen, heb ik er eentje meegebracht.
    'k Ben wel met haar in bed gekropen, maar 'k heb haar lichaam niet verorberd. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen