maandag 22 september 2008

'Spinnen - Leven op acht poten'

De naam van deze post is de titel van een werk geschreven door Herman Vanuytven. Het boek is een echte aanrader voor al wie meer wilt weten over spinnen van bij ons. (Info op deze pagina) Zeer vriendelijke mens trouwens diene meneer Vanuytven!
't Wordt hoog tijd dat ik er zelf een keer in op zoek ga naar dat beestje op de foto, want ze behoort tot een veelvoorkomende soort hier in en om het huis.*

Op mijn verlanglijstje:'Een spin als huisgenoot' van Bryan Goethals. (Info op dezelfde pagina)
Op de achterflap staat o.a. "In dit boek neemt Bryan Goethals u mee op 'spinnensafari' in huis." Dat belooft niets dan goeds!
Er staat ook "U maakt kennis met vangers en jagers, observeert hoe ze hun prooi verorberen, bestudeert het paringsgedrag van dichtbij en u zult verterderd geraken door hun broedzorg." Dat is leuker in 't echt dan in een boek, maar wat theorie is altijd goed meegenomen.

En azo een fancy toestel waarmee je hele mooie macrobeelden kunt maken, dat zou ook tof zijn. Dromen mag hé ... ;-)


* Opgezocht: Zygiella x-notata - Venstersectorspin

.

12 opmerkingen:

 1. iedereen is zo dol op die spinnenverhalen van je.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ja, iedereen is er blijkbaar sprakeloos van geworden :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat wil lukken! Ik heb al sinds begin deze zomer een spin op bezoek, die ik omwille van haar kwaliteiten als fruitvliegenvanger heb laten inwonen. Ik zweer je, hoeveel doden er hier gesneuveld zijn omwille van mijn acht potige vriend wil je niet op één hand proberen tellen. We (ik en mijn katje pipedum) hebben hem "Harry huisspin" gedoopt en ik was semi vanplan (omdat ik de raam waarop hij woont wil wassen) hem deze herfst te ontslaan (in de natuur uiteraard). Maar nu ik dit boek op deze pagina zie blinken, heb ik zin hem nog even als studieobject te bewaren!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha! Zo fijn om iets te lezen van iemand anders die hun gedrag op prijs stelt.
  Als 't een Venstersectorspin is en je zet hem/haar zelf buiten, dan zal ze 't niet lang meer trekken, denk ik. Die beestjes houden redelijk van warmte - in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Tegenaria (die grote, dikke huisspin die zo ongelooflijk snel kan lopen).
  Wat voor een spin is het? 'k Bedoel niet welke soort hoor! Zo'n kleintje, zoals op mijn foto? Die vangen inderdaad echt véél vliegjes. Waarschijnlijk omwille van de ideale plek bij 't venster én een gezonde eetlust :-)
  Als je Harry huisspin nog even laat zitten en hij is idd zo'n Zygiella x-notata, dan is hij vast 't leukste om in de gaten te houden nét voor 't licht wordt, omdat ze dan hun web herstellen.
  Enfin, 't amusement in elk geval!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. We kunnen wel eens op spinnenjacht gaan, heb een macrolens ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. eu!!! en zoude gij uw materiaal in mijn handen durven/willen geven? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @dp: Hij lijkt verdacht veel op de Venstersectorspin ja, maar ik ben hiervan niet helemaal zeker.
  Hoedanook, hij zit er nog steeds,
  krijg het niet over mijn hart om hem (na bewezen diensten) zomaar op straat te zetten. (Sorry voor late reactie, moest een paar hobbits naar mount doom begeleiden, iets met een ring)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ha! goed, goed, goed!! Heb er geen idee van hoe lang hij nog van zijn 'pensioen' zal kunnen genieten aan jouw raam. Zo'n dikke, grote huisspin, die kan met gemak wel vier vijf jaar worden!! - als ze niet doodgemept wordt ... wat meestal de ventjes overkomt die door 't huis crossen op zoek naar een 'leuke' madam. Ik vind dat wel straf voor zo'n klein beestje.

  LOTR ... Onlangs - op een lichtjes beteutert moment - nog een keer gestart met herbekijken van de dvd's. Gestopt waar Pepin dolenthousiast roept dat ze ook meegaan - op 't moment dat het fellowship net gevormd is - en dan nieuwsgierig vraagt waar ze naartoe gaan.
  Eu!! Dat doet er mij aan denken dat mijn schone uitgave op flinterdun papier nog bij een vriendin ligt!!
  Jij hebt 't over een spel?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Haha, ja, ventjes op zoek naar leuke madammen krijgen wel vaker klappen te verduren :)

  Nee, ik maakte maar een grapje wat lotr betreft, meende ergens gelezen te hebben dat je wou pijproken na het zien ervan.
  Maar ik heb wel de speciale dvd uitgaves hier liggen en ik heb uiteraard de boeken gelezen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik 'heb' die pijp ondertussen dus wel hé!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Haha! Echt? :)
  Ik heb een aantal maanden geleden een pijp gerookt. We gingen verkleed als "playboys" naar een feestje. Zo in kamerjas met zonnebril. En één van ons had een pijp in zijn borstzakje steken, speciaal gekocht voor de gelegenheid.
  Die hebben we dan maar eens in de praktijk getest :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leutig qua uitbouwen van een personage. Maar hopelijk is de pijp nadien 'rustig' gerookt, Want is toch echt wel iets wat tijd vraagt.

  BeantwoordenVerwijderen