zaterdag 13 september 2008

kasten en kaders

.
Vrijheid is iets raar. 't Zit in kleine dingen. In iets kunnen maken en plaatsen precies zoals jij dat wilt. Het zit in duidelijkheid. Weten waar wat kan, weten waar wat moet. Drank en snoepgoed in een kast in de gemeenschappelijke ruimte, idem voor de kuisproducten en -gerei. Alle gerief voor handwerken (haken, breien, naaien, ... ) komt in mijn ruimte.
Vrijheid zit in zot lijkende ontwerpen kunnen uitwerken, in koppig kunnen weigeren een kast te zoeken van 3,5 op 2,5 meter en in de plaats daarvan stelijzers, steunbeugels en legplanken gebruiken, afgesloten met accordeondeuren gemaakt uit een houten kader met daarop dik, stevig papier en gedragen door staaldraad onder en boven. Dik, stevig papier dat beplakt, beschilderd, beschreven zal worden en als het vol is, zal worden bewaard en vervangen door een blanco. Het zit in die prenten en foto's inkaderen en stellen of hangen, die je wegliet omdat ze te veel jou of jouw ideeën en te weinig de ander vertegenwoordigen.
Comfort zit in duidelijkheid. In weten wat waar kan, wat waar moet. Het zit in gemak. In alles wat je vaak zou willen gebruiken kort bij de hand hebben. Favoriete boeken, cd's, cd-roms, computer, handwerkgerief, teken- en schildergerei, borstels en kammen om de honden en poezen te verzorgen, ... allemaal in de kamer hebben waar je het meeste tijd doorbrengt. Het zit in niemand iets ontzeggen, door te bannen wat jouw rust verstoort.
.

2 opmerkingen:

  1. Ben daar zelf nog steeds mee bezig, of beter gezegd net aan begonnen .. jaren na datum.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jaren na datum ... Maakt niet uit. Dit is zo een van die dingen, waarbij ik het proces - het laten groeien van een basis, het uitzoeken hoe je dat geregeld kunt krijgen - net zo leuk vind als het doel. Zal misschien niet voor alleman zo leutig zijn. Ik noem mijzelf niet voor niets 'nen bohemer' hé. :-)

    BeantwoordenVerwijderen