maandag 19 november 2007

Achtergestelde voorlopers?De Middeleeuwen lang geleden?! Ik verzeker u, als je het in een ruimere context ziet, een context van 'de mens trippelt hier al ongeveer 250 000 jaar rond', dan is 507 onnozele jaartjes van niet veel betekenis meer.


Hoe halen wij dat nu ons hoofd allez, om te durven stellen dat het nooit meer zal worden zoals toen? Ja ok, exact hetzelfde wordt het niet. Maar dat wordt ook niet bedoeld. Als we hier zeggen 'zo', zeggen we 'even erg'. Mensen op de brandstapel zetten, omdat ze niet passen in 't plaatje. Dat is ondenkbaar geworden. Zo ondenkbaar dat in het Midden-Oosten vrouwen die het slachtoffer werden van een groepsverkrachting er nog een pak zweepslagen bovenop krijgen. Ik weet het, dan mogen ze van geluk spreken, want het is veel waarschijnlijker dat ze gestenigd worden. Maar ja ... Dat is bij ons niet. Dat zijn 'achtergestelde' culturen ... Achtergesteld?!! Daar komen we nog op terug!!


Hoe lang is 't geleden dat de Holocaust plaatsvond? 'k Begon gisteren te lezen in 'Misha' – het verhaal van een kind dat gedurende de tweede wereldoorlog in haar eentje rondzwierf door Europa, nadat haar ouders waren gedeporteerd. Of neen ... ik zal het woord 'afgevoerd' gebruiken. Misschien zegt ons dat nog iets. Want deporteren ... tja ... dat hebben we al zo veel gehoord. Een mens went aan alles, niet waar? Trouwens ... ene geflipten tiest die misbruik maakte van de wanhoop die er onder het volk heerste. Euh ... wacht hoor ... Neen, dat kennen we nu niet meer. Of wel? Wel?! Allez?!!


Een volk dat men wilt uitroeien. De laatste poging is zelfs niet van toen geleden hé mensen. Denk "Rwanda", om maar één voorbeeld te geven. Maar ja ... Waarom zou 'k een nieuwe formulering zoeken. We hebben de passe-partout. Dat is bij ons niet. Dat zijn 'achtergestelde' culturen ... Achtergesteld?!! Daar komen we nog op terug!!


“De Islam probeert de wereld te veroveren en ze zijn goed bezig.” hoor ik af en toe. Gisteren keken E en ik naar de documentaire 'Jesus Camp'. Een reportage over de aanpak van een flink percentage Evangelisten in de Verenigde Staten. Er wordt niets besproken, noch wordt er een oordeel geveld. Er wordt enkel beeld en klank bezorgd. Alsof de boodschap was:”Denk er van wat je wilt. 't Is dat je '
t maar beter kunt weten.” - Kwestie van het 'Wir haben es nicht gewusst'-excuus uit de weg te ruimen?
Ja maar ... ja maar ... Dat is al veel dichter bij ons! Dat zijn toch geen 'achtergestelde' culturen? 'Achtergesteld' ... Wanneer is iets 'achtergesteld'? Als 't achter diegenen aanhinkt die al verder staan? Is de V.S. niet vaak een voorloper op het vlak van populaire cultuur? Wordt dit dan het voorbeeld? Is dát de methode waarmee men 'het' gaat oplossen?


Als je dat ziet en daarna voor het slapengaan nog een beetje verder leest in 'Misha' – wat trouwens vooral een prachtig verhaal over innerlijke kracht en doorzettingsvermogen is. Dan is het duidelijk hoe verontrustend weinig verschil er is tussen de Middeleeuwse toestanden en wat er nu gebeurt. En hoe krankzinnig het ook mag klinken, het is lijkt me nog logisch ook dat we nog niet verder staan dan dat. Want nogmaals, hoe lang zijn die Donkere Tijden nog maar geleden? Bespaar uzelf de moeite. 'k Heb het al even berekend. Van de hele tijd dat we hier al mogen prutsen: 0,2 %.
Hihi ... redelijk dom hé, om te denken dat wij in die periode wél zouden hebben geleerd wat in de andere 99,8 % van onze geschiedenis niet in onze koppen geraakt is.


E bedacht deze ochtend dat het eigenlijk best wel verwonderlijk was, dat hij daar geen nachtmerries van gekregen had. En geloof mij. Die gast is écht niet rap onder de indruk!!


9 opmerkingen:

 1. Dag dp, volledig "off topic", kan je me aub laten weten hoe je het icoontje met je stats in je rechterpagina krijgt? Pleazzzze!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ahaa ... Nog iemand die nieuwsgierig is naar cijfertjes? Laat u niet zot maken hoor! De 'groene bergen' van site meter of het bravenet ding?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ga naar www.sitemeter.com.
  Daar krijg je links reclame voor Site Meter Basic - Free. Daar klik je op 'Sign up'. En dan krijg je alle info over het account aanmaken en het plaatsen.
  Moest je al een account hebben enzo, maar je geraakt niet waar je moet zijn, dan laat je 't maar weten.
  Ah!! Vergeet ook niet om ervoor te zorgen dat bezoekjes met jouw browser niet worden meegeteld. Niet dat zo'n ding helemaal juist registreert, maar als je die afwijking kunt vermijden. Ja waarom niet dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ah en euh Jürgen ... een gastenboek, waar de lezers "off topic" berichtjes kunnen laten - zoals er eentje rechts staat bij mij - dat kan je via dat Koekjes.net afbeeldinkje installeren. Maar ik zou dat niet plaatsen als ik jou was, want er is toch geen kat die dat gebruikt. :-p

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ach ja, wat is achtergesteld? Als je bedenkt dat we allemaal mensen zijn, dan kan je dergelijke dingen toch gemakkelijker doorgronden en besef je dat je zelf ook niet altijd zonder schuld bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tsja, we blijven toch beesten met een bepaalde territoriumdrift hè. De technieken en kennis die we nu tot onze beschikking hebben vernaderen daar niets aan, behalve dan dat we niet altijd meer van man tot man onze territoriumdrift hoeven te praktiseren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Opmerkelijk dat zoveel "achtergesteldheden" het gevolg zijn van godsdienstkwesties. Is verdraagzaamheid net niet één van de allereerste deugden waarover wereldwijd gepredikt wordt?
  Hm.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @karel: het is inderdaad voor iedereen en elke dag opletten geblazen om zelf niet te doen, waar je eigenlijk een hekel aan hebt.

  @target: juist! en om aan die biologisch heel goed te begrijpen territoriumdrift tegemoet te komen, wordt elk bruikbaar middel ingezet

  @menck: elke mij bekende religie (en ik mag toch wel beweren vrij veel verschillende beginselen te kennen) op zich schrijft inderdaad verdraagzaamheid voor. Er zijn religies die ook het uitdragen van de eigen geloofsovertuiging voorschrijven. Dat laatste scoort dan een wat hoger op de waardemeter.
  Vanaf het moment dat religie wordt gebruikt om een massa te besturen, te beïnvloeden, te controleren - m.a.w. vanaf het moment dat ze voor politieke doeleinden wordt gebruikt - is het mis patat!! Het is zo'n onvoorstelbaar sterk wapen ... Ken jij één opzichter of één technisch vernuft dat iemand 24/24 7/7 in de gaten kan houden? God(en) zijn toch wel dé uitvinding bij uitstek?!

  BeantwoordenVerwijderen