woensdag 28 november 2007

Koken in de grond


ofte 'Prehistorisch koken'.


In '
Doe-het-zelven met Tefal' had ik het over een vriendin die me sprak over een cursus 'koken in de grond'. We zijn er wat dieper op in gegaan.Over de cursus zeggen ze:

We gaan 30.000 jaar terug in de tijd (paleo/neolithicum) en bereiden 3 maaltijden zonder gebruik te maken van metaal, plastic of enig ander modern hulpmiddel. Dit is echt leven in en met de natuur ! Er worden planten, wortels, paddestoelen verzameld in de bossen. Met stenen messen wordt een wild “stoofpotje” klaar gemaakt. Het vuur wordt aangemaakt met stenen of met een vuurboog. Groenten worden in een stoomkuil bereid en we garen ons vlees in een kookhuid met behulp van hete stenen. Verder gaan we zelf vlees roken, granen malen, broodjes bakken, stenen messen maken en potjes bakken. Een ultieme natuurervaring. Wees voorbereid om de oermens in jezelf te herontdekken!
en over de meneer die de cursus begeleidt:

Peter is reeds meer dan 30 jaar actief met de studie van eetbare planten, insecten, noten, bessen en paddestoelen. Hij dirigeerde expedities naar het regenwoud en gaat nog steeds op zoek in de eetcultuur van tropische regio’s om ook in die biotopen naar meer informatie te graven. Hij nam met zijn kennis van insecten, vissen, amfibieën, reptielen en planten ook deel aan een aantal wetenschappelijke speleo-expedities in Europa. Peter doceert bij ons Inleiding wilde planten, Voeding uit de natuur 1 & 2 en Prehistorisch koken. Hij leidt bovendien een bedrijfje dat zich specialiseert in toegepaste ecologie (zoals aquaria en tuinvijvers) en geeft cursussen en lezingen over zijn onderwerpen. Veel mensen kennen hem als ‘ de man van het insectenbuffet’…Dat is nu ne keer helemaal mijn ding zè!!

  • 'k Ga mij mogen vuilmaken.
  • Er zullen van mij geen tafelmanieren verwacht worden - of toch slechts in beperkte mate.
  • Die mens zou enthousiast zijn over mijn waterbiotoopke op 't terras - al weet ik niet of ik daar wel wat over zou zeggen ... eigenlijk ... 'k moet toegeven: waarschijnlijk wel.
  • Ik ben helemaal into de schoonheid en waarde van onkruid.
  • 'k Heb ooit al, om haar uit haar leiden te verlossen, een duif eigenhandig de kop uitgetrokken - en nadien snottebellen, slingers lang gehuild. Dus zal ik dat slachten met een stenen mes er ook wel bij kunnen nemen.
  • We gaan álles in 't bos doen. Dus ook kakken!!
  • Mijn meest bevrijdende droom was er ene waarbij een roedel wolven me kwam halen om met hen mee te gaan en dit soort cursus zal - volgens hoe mijn leven nu loopt - wel 't dichtste zijn dat ik daar ooit van in de buurt kan komen.
  • Ik ben diegene die vind dat wij nog helemaal niet zo ver van de oermens af staan, als we vaak willen geloven.

'k Zal daar ook veel honger hebben en vloeken, denk ik.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten