vrijdag 23 november 2007

Doe-het-zelven met Tefal

.Alles komt terug. In de mode merkt iedereen het op. De ene revival na de andere.
Bij het koken waren we er na dui-zen-den jaren 'elk zijn plan trekken' in geslaagd, om het verantwoord te laten lijken dat er één slachtoffer naar de keuken wordt verbannen. We apprecieerden het gebaar van zelfopoffering, de bereidwilligheid om alle gezelligheid te ontberen en in potten en pannen te roeren, geur op
te snuiven, zo vaak kleine beetjes te testen op smaak tot men gegarandeerd zonder nog iets van eetlust over te houden mee aan tafel schuift enkel en alleen om de anderen te zien genieten. Nu schakelen we met z'n allen terug over op zelf-doen. Waarom? Omdat er tegenwoordig nog maar weinig mensen goed kunnen koken? Willen we ons onttrekken aan de mogelijkheid om misprijzen op de gezichten van onze tafelgenoten af te lezen?


't Is nochtans niet dat 'koken' niet meer belangrijk wordt gevonden. Je kan je tv niet aanzetten of je krijgt een kookprogramma door je strot geduwd. Gisteren tijdens de Improcessie in 't Spijker bleek hoe bekend S.O.S. Piet geworden is. Wil je scoren met improvisatietheater, dan aanvaard je van je publiek het beste de suggesties waarvan je weet dat ze herkenbare taferelen opleveren. Ga voor Jamie Olliver, Nigella Lawson, Herwig Van Hoof en consorten. Altijd prijs (met Ahme-e-e-e-d)!!
Is
koken dan iets geworden om naar te kijken op tv? Als je zo nu en dan een keer luistervinkt in 't echt of op de forums van de damesbladen, blijkt dat er nog zo dinges zijn die voornamelijk gekend zijn van op tv. Seks? Ik had het over kuisen!!
Dat is toch? Koken, kuisen en ja vast ook seksen zijn slechts enkele dingen waar een paar generaties terug niets van getoond werd, maar ze waren er wél mee bezig. Redelijk logisch eigenlijk. 't Is 't een of 't ander. Ofwel spendeer je tijd met kijken hoe een ander 't doet ofwel doe je 't zelf.


Zie je 't nog gebeuren? Dat we naar ons werk vertrekken en daar real life dingen gaan doen, die dan volledig geregistreerd worden, om daarna thuis te komen en ons in te pluggen in een machien en zo de bezigheden gewaarworden die we zelf willen ervaren.
Of ... De hele ijskap smelt en Antarctica ook (doordat het zeewater warmer wordt) en bijna de hele wereld wordt overspoeld, er blijft nagenoeg niets meer over van alle technologische verworvenheden – want alleen de bergen zouden droog
blijven en daar is nu niet specifiek een concentratie te vinden of zelfs te arrangeren tegen dan – en we gaan terug in een dierenvel gekleed, rond een vuurtje onze lor vlees bakken.
Een vriendin van me had een keer gelezen over een cursus 'koken in de grond' in de Ardennen. Aha!! Alle puzzelstukken vallen op hun plaats!! Ze weten het ze! De hoge Pieten weten het. Maar ze mogen 't ons niet zeggen.Bwa ... misschien zal er nog een manier zijn om elektriciteit te produceren met waterkrachtcentrales. Tefal is in dat geval een zeeeeer vooruitstrevend bedrijf!!!

2 opmerkingen:

  1. Bedoel je dat de Hoge S.O.S. Pieten het moeten weten?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jouïk, jouïk!! 't Is tijd om de nieuwe morse te leren en de gegeime boodschappen te onderscheppen!!

    BeantwoordenVerwijderen